somatic experiencing

Een stukje uitleg, een stukje theorie van Peter Levine en Somatic Experiencing. “Haal de wond uit 't lijf”.

Waarom is Somatic Experiencing, een lichaamsgerichte methode om stress, angst en trauma te ontladen zo effectief?

Trauma’s zitten in je lijf.

Biologisch gezien hebben we dezelfde reactie bij gevaar als dieren. We vechten, vluchten of verstijven bij levensbedreiging. Dit gebeurt automatisch en onbewust. Het is al gebeurd voordat je er over nadenkt.

In een dreigende situatie mobiliseren we gigantische hoeveelheden energie in het lichaam. Het is die energie die een gazelle in staat stelt te ontsnappen aan een cheeta met een snelheid van 120 km/h. Wanneer het gevaar weg is, moeten we deze gemobiliseerde energie ontladen, lozen om weer in evenwicht te komen. Wilde dieren doen dat vanzelf. Zodra het gevaar geweken is, lozen zij die energie door bijvoorbeeld te trillen of te schudden en daarna gaat het dier verder met zijn leven. Wij mensen niet, wij blijven er in hangen en de energie komt als een bevroren stand vast te zitten in het lichaam. Wij hebben dan een trauma.

 

Dat dieren na dreiging zich weer ontladen van de gemobiliseerde energie en daardoor herstellen en er geen trauma ontstaat, is niet zo vanzelfsprekend bij de mens en wel vanwege de volgende factoren:

• We staan steeds minder in verbinding met onze eigen biologie. We voelen niet altijd aan wat het lichaam aan herstel zou willen doen. We hebben er geen contact meer mee.
• Onze cognitie zit het herstel in de weg. We vinden het vreemd om bijvoorbeeld fysiek te trillen na een dreigende situatie en dat maakt dat de energie in bevroren staat blijft opgeslagen in het lichaam. De cognitie werkt de natuurlijke biologische herstelreactie tegen.
• Het goedpraten van bijvoorbeeld mishandeling door een ouder hoort ook bij onze cognitie. “Hij bedoelde het vast niet zo kwaad”. We gedragen ons, we houden ons in. Dit gaat ten koste van ons zelf. De biologische reactie is in alle waarschijnlijkheid een hele andere reactie.
• Loyaal zijn naar ouders is ook een overlevingsstrategie. We hebben ouders nodig om te kunnen overleven als kind, simpel weg al omdat zij voor het eten zorgen. Daarom wil het kind er alles aan doen om de balans in het gezinssysteem ogenschijnlijk goed te houden. Dit gaat ten koste van zijn of haar eigen natuurlijk biologisch evenwicht.
• Onverwerkte trauma`s van ouders kunnen zo doorgegeven worden aan de volgende generatie.
• Wanneer er na een overweldigende dreiging, bijvoorbeeld bij een ongeluk, geen medemenselijke steun aanwezig is om ons te kunnen ontladen, staat dit het herstel in de weg. We herstellen ons beter in relatie met een liefdevolle medemens waar we ons veilig voelen.

Door onze cognitie metselen we onze eigen trauma’s vast. Zonder ontlading van de gemobiliseerde energie ontstaat er geen herstel. Er ontstaan vroeg of laat symptomen zoals woedeaanvallen, gevoelloosheid, apathie of verlies van levenslust.

Met de methode Somatic Experiencing kun je met de juiste begeleiding deze opgeslagen energie weer vrij laten stromen. Er wordt contact gemaakt met de plek waar het trauma in het lichaam ligt opgeslagen. Wanneer het lichaam aangeeft daaraan toe te zijn zal het lichaam gaan trillen, schudden, sidderen of er is een emotionele ontlading. Dit moet langzaam, gedoseerd en veilig gebeuren.