wat is trauma?

Geen mens groeit op zonder trauma.

Trauma is niet alleen het mee moeten maken van gruwelijkheden zoals misbruik, dramatisch geweld, branden of ongelukken. Ook valpartijen, ziektes, verlies van dierbaren, ingrijpende medische handelingen en
ziekenhuisopnames kunnen traumatisch zijn. Je kunt ook denken aan de gevolgen van uitsluiting bij o.a. pestgedrag. Dan zijn er nog sluipende vormen van trauma zoals bij ouders die onbedoeld psychische wonden doorgeven aan hun kinderen.

Een trauma ontstaat door een onverwerkte gebeurtenis vanuit het verleden. Het is een lichamelijke reactie op een gebeurtenis die te snel is gegaan, teveel geweest is of te lang heeft geduurd. Dit is te overweldigend geweest voor je zenuwstelsel om te verwerken. Het gevolg is dat de energie opgesloten in het lichaam blijft zitten. Dit noemen we trauma. Trauma zoals ik hier omschrijf is gebaseerd op het gedachtegoed van Peter Levine. Hij benadert trauma vanuit het lichaam. De opleiding die ik volgde is o.a. gebaseerd op deze lichaamsgerichte benadering.

De gebeurtenis zelf is niet weg te poetsen, we kunnen het alleen maar draaglijker maken. Wat je mee hebt gemaakt moeten geen open wonden blijven maar littekens worden die te dragen zijn. Belangrijk is dat jij weer de regie over jouw leven krijgt. Soms moet eerst jouw draagkracht of jouw draagvlak vergroot worden om naar het trauma toe te kunnen gaan. Pas als het te dragen is kan het trauma worden aangeraakt zodat we erbij kunnen blijven. Hierdoor zal de bevroren opgeslagen energie vrij komen en weer kunnen gaan stromen.